Hi destaca el Ball de Faixes, que es balla cada any per la Festa Major i en altres actes especials. Els ballaires, cada un amb una faixa estesa, fan un seguit de combinacions i evolucions molt espectaculars i vistoses. La Festa Major es celebra el segon cap de setmana de novembre, als voltants del dia onze, Sant Martí.
La població anoienca de Sant Martí de Tous honora al bisbe homònim de Tours, qui fou fill d’un tribú romà. Molt jove, quan tenia quinze anys s’allistà a la milicià romana i quan era soldat tingué lloc el fet de partir la capa amb un pobre. Conta la llegenda que va arribar a una masia on va ser acollit i alimentat; al dia següent enmig d’una tempesta va trobar un pobre amb qui va comparitr menjar i la capa que portava; com a compensació va deixar de fer mal temps, va deixar de nevar i va sortir el Sol. Aquest és l’orígen llegendari de la coneguda expressió, "l’estiuet de Sant Martí" tot contrastant la bonança del temps que es produeix molt sovint en el decurs dels dies propers a Sant Martí. Seguidament va abandonar la carrera militar i seguí sota el mestratge de sant Hilari. Diu la tradició que es retirà fent vida d’eremita per fundar posteriorment el primer monestir d’Occident, a Ligugé. És venerat com a sant tot i que no va patir cap tipus de martiri.
A Sant Martí de Tous ja trobem que es venera ja des de l’any 1079, quan de forma explícita es diposa en el testament d’Ermessenda que es donés una unça d’or a Sant Martí de Tous; amb dates anteriors la parròquia només es citava com de Tous. I any rera any Tous obre les portes als visitants, tot oferint-los una amplia programació d’actes festius i tradicionals. Tous és, durant uns dies, lloc de trobada dels propis veïns però també de nombrosos anoiencs perquè la festa grossa de Sant Martí és una festa participada i molt ben acollida per tota la contrada. Una recomanació!